Antiikin historia vs moderni tulevaisuus

Turistibussi pujottelee liikenteen seassa, opas taruilee mikrofoniin antiikin historiaa eläväksi kuvaksi. Vuosiluvut suhahtelevat kuumuudesta nuupahtaneen turistin korvien ohi. Juuri ennen hetkellistä torkahtamistaan, turisti toivoo oppaalta jotakin nykyhetken tietoa kohdemaasta; ihan näin aikuisten kesken voisi kartutta tietoa, tartuttaa veljeyttä ja lisätä ymmärrystä ympäröivästä maailmasta.

- Oikealla näette rakennuksen, jota kaikki paikalliset vihaavat, opas kailottaa. Bussissa käy utelias kohahdus. Päät kääntyvät katsomaan ikkunasta ulos.

- No, sehän on verotoimisto, painottaa opas hilpeästi ja palaa puheissaan takaisin temppelin raunioille.

Turistilla on kyseisestä turistikohteesta kolme aiempaa, eri vuosikymmenille sijoittuvaa matkakokemusta. Paljon on muuttunut. Rantakadulla törröttää keskeneräiseksi jääneitä hotellirankoja, tyhjät liiketilat mustine ikkunoineen huutavat menneen menestyksen perään. Paikallisten asuttamat talot ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta rankasti rapistuneita. Turisti bongailee kaupungin keskustan hylättyjä huviloita villiintyneine puutarhoineen. Rannalla öljy tuhrii turistin varpaat. Taksikuski jurottaa. 

Suurin muutos on kuitenkin se, että ruutupaperilappusen sijaan, turisti saa - rannalta, ravintolasta, kaupasta ja kampaamosta - jokaisesta maksustaan virallisen näköisen kuitin.

Turisti seuraa hotellin parvekkeelta kadulla pursuavien jäteastioiden välissä kinastelevia kissoja. Hän lähettää muutaman kuvan kotiin saatesanoin ”Aurinko paistaa, viemäri haisee” ja pohtii, miten kalliita ja turhia olivat Euroopan taloustieteilijöiden tasa-arvohakuiset selvitykset: pikakäynti pienellä porukalla olisi selvittänyt asiain tolan oikeammin kuin tuhatsivuinen kirjanpito: jäte- ja viemärijärjestelmän taso korreloi verovihan kanssa. – Suomalaisen populistipoliitikon suoltama sontapuhe tosin haisee ihan yhtä viemäriltä, tuhisee turisti, nappaa konjakinkorvikkeensa, vannoo isänmaallisuutta ja toivottaa hyvää siestaa sisäiselle filosofilleen. – Suomella ei ole antiikin historiaa, mutta sillä on moderni tulevaisuus. 

HYVÄÄ UUTTA VUOTTA 2017!

Teksti: Pia Puheloinen

 

  • Luotu .
  • Osumia: 2020

Liity jäseneksi!

Yhdistyksen jäsenistö koostuu alueen yrityksista sekä yhteisöistä. Jäseneksi voi liittyä helposti hakulomakkeella. Jäsenyyden hinta riippuu yrityksen koosta. Yhteisöjäsenille sekä yksityishenkilöille on omat hinnat.

Kehittyvä Hamina ry

Kehittyvä Hamina –yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää Haminan elävyyttä ja viihtyisyyttä sekä toimia yritysten ja yhteisöjen toimintamahdollisuuksien kehittäjänä.

Ota yhteyttä

Kehittyvä Hamina ry
Sanna Vapalahti, puheenjohtaja
kehittyvahamina(at)gmail.com

KeHa ry muualla verkossa

© Copyright 2022- Kehittyvä Hamina ry, Jaakko Leislahti Oy. Oikeudet muutoksiin pidätetään