Kahden kauppa - konsultin korvapuusti

Kahden kauppa – konsultin korvapuusti

Työelämäkentällä on useilla aloilla ollut jo pitkään työnantajan markkinat: yhtä avointa työpaikkaa kohden saattaa olla sata hakijaa. Jos sellaisessa tilanteessa onnistuu hakemuksellaan ihmeeseen eli erottautumaan niin, että pääsee työhaastatteluun, kannattaa silti liiallinen nöyryys unohtaa. Vaatimattomuus ei nimittäin kaunista – ainakaan työhaastattelussa; se on tilanne, jossa omia hyviä puolia on tärkeää tuoda esille ja itseä saa huoletta kehua. 

Työnantajataho ulkoistaa usein rekrytointiprosessista ison osan ulkopuoliselle konsultille. Miksi? Kiireeseen vedoten? Omaa osaamattomuuttaan? Itsevarmuuden puutteessa? Epäonnistumisen pelossa? Syyllistämisen kauhussa? Konsultti omii roolin, jossa hän teettää analyysejä ja tenttaa hakijaa – ehkä ymmärtämättä alakohtaisesta substanssista mitään, ehkä tuntematta toimeksiantajansa – kirjoittamatontakin - yritys- ja henkilöstökulttuuria.

Rekrytointiprosessi on joskus epäaito, mutta usein vähintäänkin epätasa-arvoinen: työntekijältä edellytetään joustavuutta. Hyvä, mutta löytyykö sitä joustoa tarvittaessa myös työnantajalta? Työntekijältä edellytetään erityisosaamista. Hyvä, mutta kohtaako palkka vaatimustason? Työntekijältä edellytetään loistavia tiimityötaitoja. Hyvä, mutta huolehtiiko työnantaja puolestaan hyvästä työilmapiiristä?

Seuraavalla kerralla ohita konsultin kiiluva katse, katso työnantajaa suoraan silmiin ja röyhistä rinta rottingille: omaa osaamistaan, kyvykkyyttään ja työntekijäarvontuntoaan voi tuoda esille myös yksinkertaisella vastakysymyksellä: mitä työnantajalla on tarjota sinulle, miksi juuri tämä työpaikka ansaitsee sinut? Tavoite teillä on sama; päätyä parhaaseen valintaan.

Teksti: Pia Puheloinen

 

  • Luotu .
  • Osumia: 2009

Liity jäseneksi!

Yhdistyksen jäsenistö koostuu alueen yrityksista sekä yhteisöistä. Jäseneksi voi liittyä helposti hakulomakkeella. Jäsenyyden hinta riippuu yrityksen koosta. Yhteisöjäsenille sekä yksityishenkilöille on omat hinnat.

Kehittyvä Hamina ry

Kehittyvä Hamina –yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää Haminan elävyyttä ja viihtyisyyttä sekä toimia yritysten ja yhteisöjen toimintamahdollisuuksien kehittäjänä.

Ota yhteyttä

Kehittyvä Hamina ry
Sanna Vapalahti, puheenjohtaja
kehittyvahamina(at)gmail.com

KeHa ry muualla verkossa

© Copyright 2022- Kehittyvä Hamina ry, Jaakko Leislahti Oy. Oikeudet muutoksiin pidätetään