Tavataan Hallinkulmassa

Pitkän linjan ravintola-alan työkokemus teki Markku ”Nipa” Porkasta lopulta yrittäjän. Hän on isännöinyt Haminan torin kupeessa sijaitsevaa Hallinkulmaa vuodesta 2016, sitä ennen muutaman vuoden samassa kiinteistössä toiminutta kesäravintola Terassia. Koulutustaustaa Nipalle on kertynyt paitsi hotelli- ja ravintola-alalta, myös tapahtumatuotannosta. Muun muassa teatteriharrastuksestaan tunnettu Nipa vaikuttaa myös Haminan kaupungin valtuustossa sekä toimii Haminan Energian hallituksen puheenjohtajana. – Poikamiehenä ehtii moneen, kuittaa Nipa vaatimattomasti.

Korona kuritti, muttei kaatanut

Haminaa Nipa luonnehtii tapahtumakaupungiksi, ihmisenkokoiseksi, viihtyisäksi ja turvalliseksi. – Mutta elinkeinopoliittisesti myös haavoittuvaksi, sen koronapandemia on osoittanut. Pandemia on kurittanut erityisesti ravintola-alaa, mutta elämä on opettanut kuusikymppistä laittamaan jäitä hattuun muuttuvissa tilanteissa: vuosikymmenten takainen velkasaneeraus toi perspektiiviä pandemian tuomaan kriisiin.
– Yritysten koronatuesta on puhuttu paljon, mutta omalla kohdallani tuki ei ihmeitä tee seitsenkertaisen liikevaihdon menetyksen rinnalla, Nipa summaa ja korostaa, että väliaikaisen alasajon käskytti valtio. Hän suhtautuu kuitenkin luottavaisesti tulevaisuuteen, vaikka rajoitukset vielä pidättelevät normaaliin vauhtiin pääsyä.
– Lupa olisi 80:lle asiakaspaikalle, mutta sisään saa ottaa nyt vain 40. Onneksi porukka on lähtenyt jo kuitenkin liikkeelle, hän kiittelee.

Yrittäjän hyvä fiilis

Nipan puheesta kuuluu, että asioita on tullut pohdittua, luottamustoimien tueksi ja vähän muutenkin. Kehittämisajatuksia soljuu elinkeinopoliittisista panostuksista ympäristön viihtyvyyden edistämiseen ja kaikkeen siltä väliltä. – Juttua riittää jokaiselle asiakkaalle, myöntää Nipa. Hän luonnehtii ravintolansa tunnelmaa välittömäksi. – Parasta on asiakkaiden eri-ikäisyys. Siitä miksauksesta saa energiaa tällainen iltaruskon poikakin, Nipa naurahtaa. – Setä jaksaa yhä heilua.

Yrittäjyyteen Nipa suhtautuu realistisesti. – Kun laskut ja palkat on maksettu, niin siitä se syntyy, yrittäjän hyvä fiilis. Jos yrittäjäksi alun perin tuli vähän vahingossa ajauduttua, niin suunta on nyt ainakin selvä: tällä konseptilla työuran loppuun saakka. 

Teksti: Pia Puheloinen

 


Jaa tämä artikkeli

Liity jäseneksi!

Yhdistyksen jäsenistö koostuu alueen yrityksista sekä yhteisöistä. Jäseneksi voi liittyä helposti hakulomakkeella. Jäsenyyden hinta riippuu yrityksen koosta. Yhteisöjäsenille sekä yksityishenkilöille on omat hinnat.

Kehittyvä Hamina ry

Kehittyvä Hamina –yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää Haminan elävyyttä ja viihtyisyyttä sekä toimia yritysten ja yhteisöjen toimintamahdollisuuksien kehittäjänä.

Ota yhteyttä

Kehittyvä Hamina ry
Sanna Vapalahti, puheenjohtaja
kehittyvahamina(at)gmail.com

KeHa ry muualla verkossa

© Copyright 2022- Kehittyvä Hamina ry, Jaakko Leislahti Oy. Oikeudet muutoksiin pidätetään